Apie rengimąsi parodai

Keletas patarimų, ką reikėtų žinoti apie rengimąsi parodai

Apranga. Apsirenkite tvarkingai ir patogiai. Jūsų rūbai neturi varžyti judesių, o svarbiausia atminkite, kad ringe reiks bėgti, todėl avalynė turi būti patogi ir neslystanti.

Pasiruošimas dalyvauti parodoje. Jei jūsų šuo yra pripratęs bėgti greta, gali išstovėti ramiai kelias minutes – pasiruošimas parodai neužtruks. Treniruojantis pirmus kartus yra rekomenduojama pasikonsultuoti su šios srities specialistais bei apsilankyti parodoje, tam kad pamatyti kaip viskas vyksta realiai. Jums reikės išmokyti šunį:
• stovėti ramiai kelias minutes, tuo metu šuo turi atrodyti laimingas ir koncentruotų dėmesį į jus;
• leistis pataisyti kojas;
• leistis apžiūrimas teisėjo.

Parodoje jums taip pat reikės:
• šuns paso su galiojančiais skiepų įrašais,
• pedigree (kilmės dokumentų) kopijos,
• specialaus užtraukiamo pavadėlio – patogiausias dirželis, turintis metalinį žiedelį, kuriuo virvutė lengvai slankioja ir neužsiveržia. Patartina dirželį taikyti prie šuns kailio spalvos, kad įsilietų į bendrą vaizdą. Parodoms naudojamą dirželį galima įsigyti parodose, nes greta ringų rengiama prekyba įvairiomis šunų prekėmis – maisto, priežiūros prekės, aksesuarai (parodų metu tokios prekės žymiai pigiau kainuoja nei specializuotose parduotuvėse),
• indelio šuniui atsigerti,
• šepečio,
• skanukų,
• pasirodymo ringe numeriuko (tai kortelėje atspausdintas numeris su jūsų šuns pasirodymo ringe eilės tvarka; dažniausiai juos ruošia parodų organizatoriai),
• jei šuo yra juodas arba rudas, taip pat bus reikalinga medžiaginė servetėlė, kurią sudrėkinę nušluostysite dulkes ir pleiskanas.

Taip pat:
• į parodą ateikite anksčiau, kad šuo apsiprastų su aplinka;
• pasistenkite kelias dienas prieš parodą, bei rytinio vedžiojimo metu labai nenuvarginti šuns, yra svarbu, kad šuo ringe būtų energingas;
• neatsiprašinėkite teisėjo dėl savo nepatyrimo ringe;
• būkite pasiruošęs atsakyti į įvairius teisėjo klausimus (pvz. tikslų šuns amžių).

 


Kaip savarankiškai užsiregistruoti į norimą parodą

Parengė Ramunė Eugenija Tovstucha, veislynas „Stabmeldys”

Norint savarankiškai užsiregistruoti į parodą Jums prireiks:

  1. Šuns kilmės dokumentų ABIEJŲ PUSIŲ skaitmeninių kopijų (nuskanuotų arba kokybiškai nufotografuotų naudojant teksto fotografavimui skirtą fotoaparato režimą). Galinėje kilmės dokumentų pusėje turi būti įrašytas šuns savininkas – jeigu pirkote šunį Lietuvoje, pirkimo metu savininko duomenys galėjo būti neįrašyti į kilmės dokumentus, tad tą reikia padaryti patiems.
  2. Klubo, kuriam priklausote, nario bilieto įskaitomą skaitmeninę kopiją (skaną/nuotrauką).
  3. Konkrečiai parodai užpildytą dalyvio anketą, kurią parodų organizatoriai pateikia kartu su informacija apie parodą (smulkiau apie tai žemiau).
  4. Jeigu šuo yra Čempionas ir registruojamas į Čempionų klasę – skanuotą Čempiono diplomo kopiją (primename, kad Jaunimo čempiono titulas nesuteikia teisės dalyvauti čempionų klasėje – galioja tik „suaugusių“ čempionų titulai).
  5. Jeigu šuo turi darbinį diplomą ir registruojamas į darbinę klasę – skanuotą darbinio diplomo kopiją.
  6. Turėti elektroninės bankininkystės paslaugą.
  7. Internetą ir truputį kantrybės ir atidumo pildant bei išsiunčiant dokumentus organizatoriams.

REGISTRACIJA Į PARODAS: klubo atsakingas asmuo – Ramunė Eugenija Tovstucha,
+370 616 54649, el. p.: parodos@kurtai.lt

 


Parodos Lietuvoje

Informacija apie visas Lietuvoje vyksiančias parodas pateikiama LKD interneto svetainėje http://www.kinologija.lt/?page_id=660&lan=ltu.

Prie kiekvienos parodos datos atskirame stulpelyje pateikiama visa dalyviui reikalinga informacija: „Info“ (kainos, terminai, kontaktai, banko rekvizitai) bei „Anketa“, kurią ir reikės užpildyti.
Visos Lietuvos parodų anketos yra panašios, tad užpildę vieną mokėsite užpildyti ir visas kitas – tereikia įrašyti visus reikiamus duomenis iš šuns kilmės dokumentų, pažymėti parodos datą (paprastai to prašoma registruojantis į CACIB parodas arba jeigu paroda vyksta dvi dienas, o registruojatės tik vienai dienai), įrašyti lytį ir amžiaus klasę, kurioje šuo turi teisę dalyvauti pagal amžių ir turimus titulus, jeigu reikia įrašyti čempiono titulus (titulai CAC, N, BOB į anketos skiltį „Titulai“ nerašomi! – galimi tik JCH arba CH titulai), bei pažymėti anketos pildymo datą. Parašo paprastai nereikalaujama, jeigu anketą pateikiate el. paštu – pakanka įrašyti vardą ir pavardę atitinkamoje eilutėje anketos apačioje.

Registracijos mokestis turi būti sumokėtas tą dieną, kada pateikiate dokumentus organizatoriams. Kiek reikia mokėti, galite sužinoti parodos „Info“ dokumente – taikoma ta kaina, kuri galioja dokumentų pateikimo dieną. Mokėjimas atliekamas banko pavedimu į sąskaitą, kurią organizatoriai nurodė „Info“ dokumente. Banko pavedimo eilutėje „Pavedimo paskirtis“ reikia įrašyti „Registracija į 2016.XX.XX parodą“ bei šuns kilmės dokumentų numerį, prasidedantį abreviatura „LŠVK“. Banko pavedimo kopiją reikia išsisaugoti.

Paskutinis žingsnis – visų dokumentų siuntimas organizatoriams su laisvos formos prašymu užregistruoti šunį į parodą (siųsti tuščią laišką su prisegtais dokumentais galima, bet nekultūringa). Prie laiško „prisegami“ kilmės dokumentų kopijos, nario bilieto kopija, pavedimo kopija, jeigu reikia čempiono/darbinio diplomų kopijos bei užpildyta anketa DOC arba PDF formatu. Paprastai per kelias dienas gaunamas organizatorių laiškas su registracijos patvirtinimu – jeigu tokio negavote, galima paskambinti organizatoriams ir pasitikslinti, ar jūsų dokumentai gauti. Artėjant parodai LKD puslapyje yra talpinami dalyvių sąrašai ir veislių ringų laikai – galite pasitikrinti, kuriuo laiku vyks jūsų ringas ir ar esate dalyvių sąraše.


Parodos Latvijoje

Visa informacija apie Latvijoje vyksiančias parodas talpinama Latvijos Kinologų Sąjungos puslapyje http://www.dogs.lv.

Čia rasite informaciją apie kiekvieną parodą su kainomis ir registracijos terminais bei anketas, kurias reikia užpildyti. Anketų pildymo tvarka analogiška lietuviškoms, tik tiek kad Latvijoje yra privaloma įrašyti šuns mikročipo numerį (be šio numerio registracija nepriimama) bei pažymėti, ar šuo kada nors yra gavęs LV JCAC, LV CAC, LV JCH arba LV CH titulus – taip daroma dėl to, kad Latvijoje šunys, jau turintys atitinkamus titulus, gali gauti tik ribotą jų skaičių, ir kataloguose būna pažymima, ar šuniui „reikia“ CAC ar JCAC, arba „nereikia“, nes jis jau turi jų pakankamai JCH/CH titulams arba gali gauti kitą CAC tik praėjus tam tikram laikui.

Registruojantis į parodą Latvijoje turite siųsti dokumentus (kilmės dokumentus, anketą) bei atlikti apmokėjimą tiesiai tam Latvijos klubui, kuris organizuoja konkrečią parodą – ši informacija pateikiama prie kiekvienos parodos. Tam tikri Latvijos klubai priima dokumentus registracijai su galimybe sumokėti registracijos mokestį parodos dieną atvykus į parodą. Tačiau turite atminti, kad tai nereiškia, jog galite apsigalvoti, nevažiuoti į parodą ir nemokėti už ją – tokiu atveju galite pakliūti į „juodąjį sąrašą“ ir tapti nepageidaujamu Latvijos parodose asmeniu, tad negalėdami atvykti į parodą registracijos mokestį turėsite sumokėti bet kokiu atveju. Paprastai suteikdami tokią galimybę mokėti vietoje organizatoriai prašo pasirašyti garantinį laišką (Letter of Guarantee). Garantinio laiško pavyzdį galite rasti čia.

Taip pat atkreipkite dėmesį, kad Latvijos Kinologų Sąjunga sudaro galimybę dalyviui atgauti 75% registracijos mokesčio tuo atveju, jeigu iki parodos dienos šuns savininkas pateikia veterinaro pažymą apie tai, kad šuo susirgo ir dėl savo fizinės buklės negali dalyvauti parodoje, arba kad kalytė pradėjo arba dar nebaigė rujoti. Toks dokumentas turi būti pateiktas iki prasidedant parodai arba iki parodos pabaigos.


Parodos Estijoje

Informacija apie parodas Estijoje pateikiama Estijos kinologų sąjungos internetiniame puslapyje http://www.kennelliit.ee/eng/shows_and_sports/eku_show_calendar. Paspaudę ant parodos pavadinimo rasite visą reikiamą informaciją apie registraciją arba būsite nukreipti į organizatorių klubo puslapį, kur bus pateikiama išsami informacija. Dokumentų pateikimo tvarka analogiška. Registruojantis į parodas turite siųsti dokumentus ir atlikti mokėjimo pavedimą tiesiai parodą organizuojančiam klubui. Kaip ir Latvijoje, Estijoje yra klubų, kurie leidžia sumokėti už parodą vietoje parodos dieną pagal garantinį laišką, kiti prašo išankstinio apmokėjimo. Dokumentų paketas toks pat, kaip Latvijoje – kilmės dokumentai, užpildyta anketa, pavedimo kopija. Taip pat Estijoje veikia ir registracija internetu, todėl į kai kurias parodas galėsite patogiai užregistruoti per internetinę sistemą.


Parodos Lenkijoje

Lenkijos parodų sąrašas pateiktas http://www.zkwp.pl/zg/index.php?l=en puslapyje dešinėje. Pateikiamas parodų sąrašas su „Info“ nuoroda, kuri nukreipia į parodą organizuojančio klubo interneto svetainę. Palyginus su Baltijos šalių parodų informacija, kuri sukelta į vieną vietą, čia gali tekti panaršyti įvairių klubo svetainėse ieškant reikalingos parodos detalią registracijos informaciją. Registruojantis į Lenkijos parodas irgi reikia pildyti anketas. Nemaža dalis Lenkijos parodų organizatorių naudoja http://www.wystawy.net registracijos sistemą, kuri yra labai patogi – vieną kartą suvedus į bendrą anketą savo šuns duomenis su ta pačia anketa galima ateity registruotis į daugybę Lenkijos parodų nepildant tų pačių duomenų iš naujo. Taip pat skirtingų Lenkijos klubų yra naudojamos kitų online sistemų registracijos anketos, kurios pildomos atskirai konkrečiai parodai. Prie online anketų paprastai yra skiltys, skirtos kilmės dokumentų, čempiono diplomų ar mokėjimo pavedimų prisegimui. Dalis Lenkijos parodų organizatorių leidžia apmokėti už parodą vietoje parodos dieną – nesumokėjus galima sulaukti draudimo dalyvauti Lenkijos parodose!

Parašykite komentarą